SORU SOR

BLG DANIMA HATTI: 0(224) 451 6551

Çalışan Anneler ve Çocukları

Çalışan Anneler ve Çocukları
Son Gncelleme: 08.10.2012 , Okunma: 4402
Gelişen ve değişen günümüz koşullarında artık anneler çeşitli nedenlerden ötürü çalışmakta veya çalışmak zorunda kalmaktadır.

Kadınların iş yaşamında olması ve üretimin içinde yer alması çok sevindirici bir gelişmedir. Bununla birlikte annelerin, çocuklarının özellikle ruhsal gelişimi için 4-5 yaşına çocuklarıyla birlikte olması da çok önemlidir. Çalışan  anneler kimi zaman çocuklarıyla ilgili kaygı içinde olurlar. Annenin, Çocuğuna gerekli bakımı, sevgiyi verip veremediği düşüncesi her zaman aklının bir ucunu kurcalamaktadır. Bir yandan çalışma hayatı diğer yandan ev işleri, ekonomik güçlükler, çocuğuna güvenilir bir bakıcı bulmak, eşinin beklentilerine cevap vermek… tüm bunlar çalışan kadını fazlasıyla zorlayacaktır. Kimi ailelerde, eşinden destek alamayan kadınlar, kendilerine ayıracak vakti de bulamayınca daha fazla bir çıkmaza girerler.

Annenin çocuğuna yeterli ilgi ve şefkati gösterebilmesi, kendisinin de sağlıklı ve mutlu olmasına bağlıdır. Anne zor bir hamilelik dönemi veya zor bir doğum süreci geçirmiş olabilir. Çocuğuna vereceği bakımı ve sıcaklığı karşılayamayacak psikolojik, biyolojik ve sosyal durumda olamayabilir. Eşler arasındaki anlaşmazlık, aileden birinin hastalığı, geçim sıkıntısı, dünür ilişkileri kısacası aile sağlığını bozan, tedirgin eden sorunlar anneyi büyük ölçüde etkiler. Annenin elinde olmayan birçok sebep anne ile çocuk arasındaki bağı bozabilir.  Bunların yanı sıra birde çalışması gereken ve çocuğundan ayrılan anne sürekli kaygılanır. Ona sürekli bakımı veren kişinin kendisi olmasını ister. Çocuğunu bakıcıya bırakan anne bu kişi aile yakınlarından biride olsa sürekli kaygılanır.

Çalışan annelerin durumları her ne kadar zor da olsa her zaman umut verici bir seçenek, bir yol, bir çıkış vardır. Diğer sıkıntıların her zaman var olabileceğini göz önüne alırsak anneyi kaygılandıran esas konu yeteri kadar iyi bir anne olup olmadığıdır.

“İyi Anneliğin” bir kuralı, sistemi ölçütü var mıdır?  Annelikte önemli olan çocukla geçirilen sürenin uzunluğu değildir. Önemli olan ilişkinin şekli, sürekliliği ve kalitesidir. Çalışan anneler için önemli olan çocuklarına ayırdıkları vakitte onlara yeterli sevgi, güven ve ilgiyi verebilmektir.

Çocukların ilerleyen her dönemde ihtiyaçları gelişimleri ile doğru orantılı olarak değiştirmektedir. Anne bu yoğun temposu içerisinde bazı gelişimsel görevleri, psikolojik ihtiyaçları atlayabilir veya aksaklıkları fark etmeyebilir. Çocuklarını aile yakınlarından yardım alarak büyüten ailelerde kendi çocukluk çatışmaları yeniden belirebilir. Bakıcının çocuğunun üzerinde istemeyen bir değişime neden olup olmayacağından kaygılanabilir. Tüm bu düzenlemeler ve gereklilikleri yerine getirmek ve bu sürece hakim olmak için aile danışmanlığına değişen zamanlarda başvurarak aksaklıkları fark etmek,  kaygılarımızdan arınmak, aksaklıkları düzene koymak mümkündür.

Unutulmamalıdır ki; anne, çocuk bakımının olağan güçlüklerine ve sıkıntılarına karşın, çocuğuyla kaliteli ve nitelikli zaman geçirebilir. Bunun için zamanını etkin şekilde planlayabilir. Hayatını zaman açısından iyi planlamalı ve çocuğuyla birlikte geçirebileceği ortak sosyal faaliyetlere yönelmelidir. Eşinden daha etkin destek almalı, gerekirse bu konuda daha ısrarcı ve net olarak bunu tekrar tekrar konuşabilmeli. Hem ruh sağlığına hem de bedensel sağlığına özen göstermeli. Uyku saatlerini iyi planlamalıdır.    

Dier Aile Danışmanlığı Makaleleri

Kullanm Koullar ve Yasal Uyar

© 2024 Tm Haklar Sakldr Bursa Aile Danma ve Aile Danmanl. Site: 3 nlem Tasarm