SORU SOR

BLG DANIMA HATTI: 0(224) 451 6551

Aile Nedir?

Aile Nedir?
Son Gncelleme: 03.10.2012 , Okunma: 5911
Aile terapisinin ne olduğunu anlamak için öncelikle aile kavramının ne olduğunu, hangi özelliklere sahip olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Çünkü bu terapinin ele aldığı ve ilgilendiği temel konu aile ve ailenin sahip olduğu problemlerdir.

Ailenin farklı bakış açılarına göre birçok tanımı yapılabilir. Aile birimindeki üye sayısı kaç ve ne türden olursa olsun (yani çocuksuz,tek ebeveynli, çekirdek, geniş, hiç evlenmemiş vs. aile biçimlerinde olduğu gibi), bugün dünyada aile kavramı çok çeşitli kombinasyonları, yakın ve etkili ilişkilerin kalıcılığı ölçüsüne bağlı olarak içine almaktadır.

Bell, ailenin dört tanımını üzerinde durmaktadır. Birinci tanımlama aile üyelerinden birinin fikrine dayanarak, onun duyguları ve fantezileri aracılığıyla aileyi tanıma söz konusudur. Psikiyatrik ortamlarda en çok ulanılan tanım budur.  İkinci tanım, aileyi nükleer ve geniş yönüyle bir kurum olarak ele alan kültürel yaklaşımı içerir. Burada özel bir aileden söz edilmez, kuramsal bir yaklaşım vardır. Bu tanım sosyoloji ve sosyal psikoloji tarafından kullanılır. Üçüncü tanıma göre aile  bir sosyal birimdir. Çeşitli parçaların oluşturduğu bir sistemdir. Küçük bir grup olarak ele alınır ve küçük grupların davranışları açısından sosyal psikoloji tarafından incelenir. Dördüncü tanım ise aileyi toplumun değerleri ile sınırlı bir grup olarak kabul eder(akt. Bulut, 1990)
Sistem perspektifine göre aile; bir geçmişi paylaşan, duygusal bağı olan, bireysel aile üyelerinin ve ailenin bütününün ihtiyaçlarını karşılamak için stratejiler planlayan bireylerden oluşmuş kompleks bir yapı olarak tanımlanır(Sabatelli ve Bartle, 1995).

Aile, temel işlevi üreme, çocukların bakımı, büyütülmesi ve sosyalleşmesi olan toplumun en küçük birimidir (Köroğlu, Türkçapar, 2009,s.229).

Aile kavramı en genel olarak; temel işlevi üreme, çocukların bakımı büyütülmesi ve sosyalleşmesi olan aralarında genelde kan bağı olan toplumun en küçük birimi olarak tanımlanmakta olup (Budak, 2005; Kılıç,  2009) tanımı döneme ve kültüre göre çeşitli şekillerde değişim gösterebilmektedir (Kağıtçıbaşı, 1991; Kılıç, 2009)

Türk Aile Yapısı Özel İhtisas Komisyonu tarafından verilen tanım, yukarıdaki ayrı bakış açılarının hepsini kapsamaktadır. Bu tanıma göre; aile kan bağlılığı, evlilik ve diğer yasal yollardan, aralarında akrabalık ilişkisi bulunan ve çoğunlukla aynı evde yaşayan bireylerden oluşan; bireylerin cinsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılandığı, topluma uyum ve katılımlarının sağlandığı ve düzenlendiği temel bir birimdir (akt. Bulut, 1990).

Her ailede bazı yürütücü işlevler bulunur. Ailenin bu işlevlerini üç başlık altında sıralayabiliriz. Temel görevler bunlardan ilki olarak ele alınabilir. Bu görevler yaşamsal ihtiyaçları çözmeye yönelik olup, aile üyelerinin bakımını, beslenmesini, korunmasını içerir. İkinci olarak gelişimsel görevler, aile bireylerinin ruhsal ve sosyal gelişimini desteklemeye yönelik görevler olup, çocukların sosyalleşmesini, iletişim ve duygusal yakınlık gibi işlevleri içermektedir. Son başlık olarak kriz görevleri ise aile bireylerinin yaşadıkları zorluklar ve problemler durumunda isle üyelerinin birbirlerine destek olması, koruması gibi işlevlerdir. Bu görevlere dair unutulmaması gereken şey bunların hiyerarşik bir yapısının olmasıdır. Bu nedenle  bir ailede temel görevler yerine getirilmiyorsa gelişimsel görevlerde ve kriz görevlerinde de problemlerin olabileceği söylenebilir. Ayrıca bu işlevlerin farklı zamanlarda, durumlarda ve kültürlerde içeriği değişmektedir.
Aile danışmanlığı, bu görevlerin yerine getirilmemesinden veya hatalı yerine getirilmesinden dolayı ortaya çıkan işlev bozukluklarına odaklanır.

Dier Aile Danışmanlığı Makaleleri

Kullanm Koullar ve Yasal Uyar

© 2024 Tm Haklar Sakldr Bursa Aile Danma ve Aile Danmanl. Site: 3 nlem Tasarm